Announcement

Collapse
No announcement yet.

Database error

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Database error

    What does this mean? Any idea?


    Database error in vBulletin 2.3.0:

    Invalid SQL: SELECT template,title
    FROM template
    WHERE (title IN
    ('showthread_ratingdisplay','postbit_search','postbit_buddy','postbit_ignore','postbit_use remail','icq','aim','yahoo','postbit_homepage','postbit_profile','postbit_ip_show','postbi t_ip_hidden','postbit','postbit_sendpm','postbit_avatar','postbit_offline','postbit_online ','postbit_editedby','postbit_signature','postbit_attachment','postbit_attachmentimage','s howthread_adminoptions','showthread_threadrate','showthread_pollresults_voted','showthread _pollresults_closed','showthread_pollresults_cantvote','showthread_firstunread','showthrea d_nextnewestthread','showthread_nextoldestthread','forumrules','showthreadhead_sound','gob utton','timezone','username_loggedout','username_loggedin','phpinclude','headinclude','hea der','footer','forumjumpbit','forumjump','nav_linkoff','nav_linkon','navbar','nav_joiner', 'pagenav','pagenav_curpage','pagenav_firstlink','pagenav_lastlink','pagenav_nextlink','pag enav_pagelink','pagenav_prevlink')
    AND (templatese|id=-1 OR templatesetid=1))


    ORDER BY templatesetid
    mysql error: Unknown column 'templatese' in 'where clause'

    mysql error number: 1054
    The Grey Area - Tweaking Obsession

  • #2
    There is no 'templatese' field in any version of vB. If that's really the error, then it's from a hack you've installed. Reupload the original vB files to fix this.
    Steve Machol, former vBulletin Customer Support Manager (and NOT retired!)
    Change CKEditor Colors to Match Style (for 4.1.4 and above)

    Steve Machol Photography


    Mankind is the only creature smart enough to know its own history, and dumb enough to ignore it.


    Comment


    • #3
      Nope, no hacks installed recently. Could it just be from someone entering an invalid address or characters? It only happened once. I mean, can you tell from that mess what was done to cause it?
      The Grey Area - Tweaking Obsession

      Comment


      • #4
        I didn't ask if you have any hacks installed 'recently'.

        As far as I can tell this error is from a modified file.
        Steve Machol, former vBulletin Customer Support Manager (and NOT retired!)
        Change CKEditor Colors to Match Style (for 4.1.4 and above)

        Steve Machol Photography


        Mankind is the only creature smart enough to know its own history, and dumb enough to ignore it.


        Comment


        • #5
          How can you tell? This is the rest or the error. It appears it was just showthread.php, which I haven't messed with for years, if at all. I don't believe I've ever modified that file, actually.

          Script:
          http://tga.dynu.com/showthread.php?goto=lastpost&threadid=10024

          It also appears that it should've been 'templatesetid', if you look above that it says "ORDER BY templatesetid." Apparently, it threw a bad character in there for some reason.

          (templatese|id=-1 OR templatesetid=1))

          What file would that be in, just so I can check the syntax and make sure it doesn't really have an error? I don't see any 'templatesetid' in showthread.php anyway.
          Last edited by SloppyGoat; Sun 16 Apr '06, 8:18am.
          The Grey Area - Tweaking Obsession

          Comment


          • #6
            You do realize that we cannot provide support for forums running modified code, ight?

            At any rate, reupload the original showthread.php file to fix this. Most likely your modified file has a hard return where it shouldn't.
            Steve Machol, former vBulletin Customer Support Manager (and NOT retired!)
            Change CKEditor Colors to Match Style (for 4.1.4 and above)

            Steve Machol Photography


            Mankind is the only creature smart enough to know its own history, and dumb enough to ignore it.


            Comment


            • #7
              I just told you it's not modified. Geez! Look, the board has been running without a glitch for practically years now. Nothing has been done to that file. Understand? There's nothing wrong with that file, IMO. This only happened once, and hasn't happened since. I was just wondering what it means, or what caused it. Apparently, you don't really know. Thanks.
              The Grey Area - Tweaking Obsession

              Comment


              • #8
                You would not get this error with unmodified files. Since you have hacks instlled and choose not to follow my advice, you can try asking for help over at vbulletin.org.
                Steve Machol, former vBulletin Customer Support Manager (and NOT retired!)
                Change CKEditor Colors to Match Style (for 4.1.4 and above)

                Steve Machol Photography


                Mankind is the only creature smart enough to know its own history, and dumb enough to ignore it.


                Comment


                • #9
                  How do you figure? I've never had the error before, and may never have it again. There is indeed a 'templatesetid', is there not? Are you failing to realize that 'templatese' is merely a truncated version of 'templatesetid'? It looks more to me like the entire command (or whatever you call it) was not received for some reason.
                  The Grey Area - Tweaking Obsession

                  Comment


                  • #10
                    What is it you want me to tell you? Maybe you could just tell me the answer thast is acceptable to you and this will save us both some time.
                    Steve Machol, former vBulletin Customer Support Manager (and NOT retired!)
                    Change CKEditor Colors to Match Style (for 4.1.4 and above)

                    Steve Machol Photography


                    Mankind is the only creature smart enough to know its own history, and dumb enough to ignore it.


                    Comment


                    • #11
                      Something helpful, maybe. Nevermind. If it was modified code causing the problem, it would do it every single time, and it would definitely be something I could duplicate. You should know that. In this instance, I was really wondering what this person or bot was doing when this happened. If it was just accessing that link, then that sure doesn't explain why there was an error. When a board runs perfect with no errors for so long, then you have one out of the blue like that, it's definitely not a hack. Nice cop out, though. Thanks.
                      The Grey Area - Tweaking Obsession

                      Comment


                      • #12
                        This is a server error and has been seen before.

                        Its memory corruption though I can't remember what part is causing it, if you look at the query you posted it says

                        Code:
                        templatese|id=-1
                        But if you search all the PHP code you'll notice that there is no templatese|id but templatesetid.

                        Usual suspects are Op Code Caches like Zend Optimizer, Zend Accelerator, APC, eAccelerator, Turck MM Cache etc.

                        I've informed Steve of these situtations now for his future reference.
                        Scott MacVicar

                        My Blog | Twitter

                        Comment


                        • #13
                          Thanks Scott. I was guessing it was something like that, since it seems to be a fluke, as far as I can tell. I am running Zend Opt. Maybe I have a questionable RAM module then? It's possible, since it is a pretty old server. So, memory probably flaked out and caused an invalid character to be inserted in place of the "t"? I suppose it's time to test my RAM, eh? I did search for 'templatesetid' in showthread.php, but didn't find that in it either.
                          The Grey Area - Tweaking Obsession

                          Comment


                          • #14
                            Its within functions.php and is called from global.php on every page to fetch the templates.

                            Are you running the latest versions of PHP / MySQL / Zend Optimizer, try giving them an upgrade if you can.
                            Scott MacVicar

                            My Blog | Twitter

                            Comment


                            • #15
                              No, not the latest versions. I ran into a problem with updating php, so I've only done manual security updates. I'm going to leave it as is, if I can. The plan is to build a new server and go to v3.5 soon. So, in the meantime, I just want to keep this version running until that happens. The old board still screams. It's quite amazing, considering the low bandwidth and server specs I'm working with.
                              The Grey Area - Tweaking Obsession

                              Comment

                              widgetinstance 262 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
                              Working...
                              X